W Stanach Zjednoczonych lub w krajach Europy Zachodniej można je spotkać niemal na każdej ulicy. W Polsce food trucki to wciąż nowość, ale zaczyna się ich pojawiać coraz więcej. Jakie są zalety takiego biznesu no i co z autem?
Na rynku raczej nie ma zbyt wielu gotowych aut, które są fabrycznie przystosowane do sprzedaży żywności. Dlatego by stworzyć food trucka najlepiej przerobić i dostosować do swoich potrzeb używanego busa. Takie rozwiązanie obniża koszty w porównaniu do kupna nowego samochodu. Dodatkowo zabudowa daje możliwość stworzenia nowoczesnego, funkcjonalnego i oryginalnego wnętrza, które z pewnością zwróci uwagę potencjalnych klientów. Pod zabudowę na food trucka nadaje się praktycznie każde auto. Jakie są zalety food trucków? Przede wszystkim ich mobilność. Bar na kółkach może pojawić się w każdym miejscu. Odpada również strach właściciela przed złą lokalizacją inwestycji. Właściciel nie ponosi też stałych opłat, takich jak czynsz.
Food truck to świetny i stosunkowo tani pomysł na biznes. Zwłaszcza jeśli posiada się nadające do przerobienia auto. W dużych miastach stołowanie się tego typu barach jest bardzo popularne. Warto więc spróbować swoich sił w tym biznesie.